Pilav Pişirmenin Püf Noktaları
Pilav pişiremiyorum tane tane olmuyor diyenler; bu püf noktaları garantili:))
Pilav Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetleriden biridir. Tane tane dökülsün ama kuru olmasın, yumuşacık olsun ama lapa olmasın derken bazılarımız için pilav yapmak kabus haline dönüşebilir. Aşçılığımızın kabul görmesi neredeyse güzel pilav yapmamıza bağlanır :) Tane tane ama yumuşak pilav yapmak aslında hiç zor değil. Birçok yemekte olduğu gibi fark ayrıntılarda gizlidir...
Pilavın pişirme aşamaları ve malzemeleri için tarifimizi okuyabilirsiniz; Pirinç Pilavı Tarifi
- Pilav yaparken kullandığınız pirinç çeşidi çok önemli. Kaliteli ve iri taneli pirinç tercih etmeye çalışın. Yöresel pirinçlerimizin çoğu kendine has lezzet ve aromaya sahiptir. İmkanınız varsa tercih edebilirsiniz.
- Her pirincin lezzet karakteri farklı olduğu gibi, su çekme miktarı ve pişme süresi de değişir. Her zaman aynı pirinci kullanmak yanılma riskini azaltır.
- Misafir ağırlayacağınız zaman daha önce kullandığınız, ne kadar su çektiğini tecrübe ettiğiniz bir pirinç çeşidi kullanın.
- Pirinç, içinde bulunduğunuz yılın ürünü olmalı. Bir sene önceden kalan ürün ise yıkarken bile kırılır. Pişirirken birbirine yapışır...
- Pirinci önce iyice yıkayıp nişastalı suyunu süzün. Daha sonra parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatın. 1-2 saat önceden ıslatmak, pilavın yumuşak olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur.
- İyi bir pilav için pirincin yanısıra kaliteli bir tereyağı ve sadeyağ eşittir lezzettir :) Sağlık probleminiz varsa, tereyağı yerine zeytinyağı tercih edebilirsiniz.
- Pirinci kavururken kısık ateş tercih edin. Rengi hafif saydamlaşınca suyunu ekleyin, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
- Baldo pirinçler genelde 1 ölçüye 1.5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçlerde bir parmak daha az koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip üzerine biraz kaynar su gezdirmek risk almaktan daha mantıklı...
- Pilavın suyunu ekledikten sonra tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynamasını bekleyin. Sonra altını kısıp kapağını kapatın.
- Pirinçleri kırmamak için pilav pişerken mümkün olduğunca karıştırmayın. Karıştıracağınız zaman ezmeden dikkatli bir şekilde karıştırın.
- Pilav pişince biraz yumuşak olduğunu fark ederseniz kapağını kapatmayın, üstü açık bir şekilde demlendirin. Zaten yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir.
- Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır...
- Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın. Isıtıp köpük köpük olana kadar kaynatın, pilavın üzerine gezdirin...
- Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir. Tenceredeki pilavı alt üst ederseniz nem dengesi sağlandığı için taneler iyice açılır...
- Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak lazım. Birkaç damla limon suyuda beyaz ve parlak olmasını sağlar.
Pilavın pişirme aşamaları ve malzemeleri için tarifimizi okuyabilirsiniz; Pirinç Pilavı Tarifi