Mantı
Anlatılmaz, yaşanır bir keyiftir incecik, içi bol bir mantı keyfi :) Yapması gözünüzde büyümesin. Miktarını fazla tutmayın. Çook kısa sürede evde mantı hazırlayın. Tarifi bizden, eşinizi, çocuğunuzu da oturtun masaya :) Hep beraber hadi bakalım...

- 3 bardak un
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı su
- Tuz
İç malzemesi:
- 250 gr kıyma
- 1 küçük soğan
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- İsteğe göre maydanoz
Üzeri için:
- 500 gr yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 2 kaşık tereyağı
- 2 kaşık sıvı yağ
- Tuz
- 1 yemek kaşığı pul biber (silme)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Un, yumurta, tuz ve su iyice yoğrulur ve katı bir hamur elde edilir. Un çeşitleri farklı miktarlarda su çekebiliyor. Yoğururken ayarlamak lazım. Hamur bezelere ayrılır. Üzerine temiz bir bez örtülüp dinlendirilir. (daha kolay açılmasını sağlıyor)
Beze hamur tahtasında unlanır, oklava yardımıyla açılır. Tabii söylemesi kolay, işin bu kısmı ustalık ve maharet istiyor.
Açılan hamur küçük küçük kare şeklinde kesilir. Şimdi mantı kesmek için çok pratik aletler var. İtiraf etmeliyim benim gibi önce minik minik kesip yoruldukça ebatlarını büyüten ve dev mantılar yapan bir insan için hiiç uygun değil :)
Kıyma; ince kıyılmış soğan, maydanoz ve baharat ilavesi ile karıştırılır. Mantı hamurlarının içine ufak parçalar haline koyulur ve kapatılır. Kesilen hamurların kurumaması için çok az unlayarak kapaklı bir kaba almak çok pratik bir yöntem. Derin bir tencerede su kaynatılır, tuz ilave edilir. Mantılar yumuşayana kadar haşlanır, süzülür. Kayseride haşlandıktan sonra mantı tenceresine normal sıcaklıkta su eklenip sonra süzülüyor. Mantıların diriliğini kaybetmemesi ve yapışmaması için yapılan bu uygulama 'can suyu' olarak adlandırılıyor.
Tereyağı ve sıvı yağ tavaya alınır, eriyip iyice ısınınca salça ve pul biber ilave edilir, yakmadan biraz kavurup ocaktan alınır. Yoğurt ezilmiş sarımsak ve tuz i iyice karıştırılır. Mantılar servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı biberli sos gezdirilir. Afiyet Olsun...