Yağdan değil şekerden korkun
Prof. Dr. Karatay'a göre herkes yağlı gıdaların kolesterol yaptığını sanıyor; ama esas tahribatı şeker yapıyor.
Tereyağ, kuyruk yağ gibi yağları yiyin diyorsunuz. Yağlı yiyecekler kolesterolün yükselmesine yol açmaz mı? Hayır, yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiyecekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükseltir. Kan yağlarını zararlı hale getiren tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (pirinç, ekmek, makarna vb). Kalp krizi, şeker gibi hastalıkların asıl nedeni kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum kalmak ve aşırı şeker tüketmektir.
Karaciğerin en önemli görevlerinden biri her organın ihtiyacına göre, yeni hücrelere yapı taşı olan kolesterolü üretmektir.Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağırsakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu her gün sürekli şekilde 2.5 gram kolesterol üretir. Yani ne yaparsak yapalım zaten vücudumuzda kolesterol üretilir. Kolesterol insan vücudunun ürettiği en güçlü antioksidandır.
Yatmadan önce 20 dakikalık yürüyüş yapın
Sporun önemi nedir? Ne zaman, ne kadar yapalım? Gece şeker düştüğü için sabah yapılan yürüyüş ile vücuttaki yağlar daha çabuk yanabilir; ancak suyumuzun yeterli olması şartıyla. Gece yatmadan önce yapılan 20 dakikalık bir yürüyüş ise özellikle geç saatlerde yemek yemiş olanlar için hazır enerjinin kullanılmasını sağlar. Uyku sırasında yağları yakan leptin hormonu normal şartlarda yani 23.00-24.00 saatlerinde yatıp uykuya daldıktan ortalama 1- 2 saat sonra salgılanmaya başlanır.
Kuruyemiş tüketin
Gelişme çağındaki gençler nasıl beslenmeli? Yumurta, fındık, fıstık, ceviz, badem. Her türlü sağlıklı yağlı yiyecekler. Böylece bağışıklık sistemleri güçlendiği için alerji, sinüzitlerden hepsinden kurtulacaklar; çünkü vücudun bağışıklık sistemi kuvvetli kaldığı sürece hastalanmazlar. Biz zaten mikroplar ve virüslerle birlikte yaşıyoruz. Ne zamanki bağışıklık sistemi zayıflıyor, hasta oluyoruz. İşte bu mikroplar, virüsler ve toksinlerle mücadele etmek için sağlıklı tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı yenecek ve Omega-3 mutlaka alınacak. Omega-3 ve Omega-6 yağlarının önemi nedir? Omega-3 ve Omega-6 yağları bütün hücre zarlarının temel yapısını oluşturur. Asıl görevleri hücre zarlarında birlikte uyum içinde çalışarak 'prostaglandin' ya da 'lökotren' diye adlandırılan ve her canlının yaşamı için gerekli olan hormona benzeyen kimyasal maddeleri üretmektir. Salatalara eklenen susam da zengin bir Omega- 6 ve 9 kaynağıdır. Salatalarla birlikte tüketilebilir.
Kolesterol ilaçları beyne zarar veriyor
İlaçları satmak için çeşitli söylemlerle korkutulan halk, maalesef bu ilaçları kullanıyor. Ama bu ilaçlar çok zarar veriyor. Karaciğeri bozuyor, kalp yetersizliği yapıyor, beyni bozuyor, Alzheimer, şeker hastalığına ve halsizliğe sebep oluyorlar.
Düşük kolesterol depresyon sebeplerinden
Kolesterolden kormayın. Kolesterolün yeni hücre üretiminde, mutluluk hormonunun salgılanmasında beyin ve sinir sisteminin çalışmasında birçok işlevi vardır. Kolesterolü düşük olanlar depresyon ve intihara yatkındır. Ayrıca kolesterol hafızayı da kuvvetlendirir.