Metabolizma nasıl hızlandırılır?

Metabolizma yaşa, cinsiyete ve ruhsal duruma göre hızlanıp yavaşlar mı? Peki metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? İşte yanıtı

Metabolizma nasıl hızlandırılır?

Zayıflamak için hızlı çalışan metabolizma şart. Metabolizması yavaş kişiler kilo alır ve kilo vermek isteseler de verimli kilo veremez. Yavaş çalışan metabolizma yavaş yakılan yağ demektir. Metabolizması hızlı çalışan insan kilo almazken, aynı yemeği yiyen metabolizması yavaş çalışan insanlar kilo alır. Sağlıklı ve hızlı zayıflamak ancak doğru ve hızlı çalışan metabolizma ile mümkündür.

Peki yavaş çalışan, sağlıksız metabolizma nasıl hızlanır, hızlandırılır ve düzene girer?

Gece en geç 12.00’de uyuyun, sabah en geç 7.00’de uyanın. Çünkü vücut kendini uykuda onarır. Düzenli olarak aerobik egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Haftada en az 3 gün 45 dakikalık bir tempolu yürüyüş yapın. Su insan vücudunun en önemli bileşenidir. İyi bir metabolizma, iyi bir dolaşımdan bu da iyi bir boşaltımdan geçer. O nedenle günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

Açlığı ertelemek metabolizma hızını yavaşlatır. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli olur. Beslenmenizde dengeli bir şekilde protein tüketin. Ancak hiç karbonhidrat almadan sırf protein yenilerek yapılan diyetler son derece yanlış. Bu tür diyetlerle hızlı kilo verilse bile, damar hastalığına yakalanma riskini artırdığı biliniyor.
Az ve sık yemek metabolizmayı canlı tutar.

Yemeklerinizin yanına eklediğiniz iki-üç kaşık yoğurt yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle metabolizma üzerine olumlu etkileri var. Lif oranı yüksek olan yiyecekler, özellikle taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller ve tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmek şart.
Kahve ve çay içerdiği kafein içeriği nedeni ile metabolizmayı çalıştırır. Ancak çok fazla tüketilirse çarpıntı ve uykusuzluğa neden olabilir. Yeşil çayın antioksidan kapasitesi çay ve kahveye göre daha fazladır. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de yaşlanmaya gidiş sürecini yavaşlatır.

Metabolizma yaşa, cinsiyete ve ruhsal duruma göre hızlanıp yavaşlar mı?

Soğuk aylarda yani kışın bazal metabolizma hızlanır, yazın yavaşlar.
Yaş ilerledikçe, özellikle 30-35 yaşından sonra metabolizma yavaşlar. Her on yıl için bazal metabolizma hızında yüzde 2 azalma olur. O nedenle yaş arttıkça göbek bölgesinde yağlanma oluşur.
Uzun boylu ve zayıf kişilerde bazal metabolizma hızı daha fazla yani hızlıdır. Vücutta yağ miktarı arttıkça metabolizma yavaşlar.

Erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha fazladır.
Ergenlik döneminde ve hamilelikte metabolizma hızı artar.
Ruhsal durum metabolizmayı etkiler. Depresyon metabolizmayı bozar ve kilo aldırır. Korku anında kanda artan adrenalin hormonu metabolizmayı hızlandırır.
Hızlı kilo alıp vermeler metabolizmayı yavaşlatır.
Vücut ısısının artması metabolizma artırır.
Tiroid hormonu, erkeklik hormonu, büyüme hormonu, stres hormonu olarak bilinen adrenalin ve noradrenalin de metabolizmayı artırır.
Uyku metabolizmayı azaltır.
Uzun açlık metabolizma hızını yavaşlatır.

Metabolizma nasıl hızlandırılır?
Aşırı yemekten kaçının.
Kas kitlenizi artırmak için spor yapın.
İyi uyuyun.
Dengeli yiyin.
Yüksek glisemik indeksli gıdalardan yani kan şekerinizi yükselten gıdalardan uzak durun.
Kafeinden (çay, kahve, kola, enerji içecekleri) uzak durun.
Yeterli kalsiyum alın (brokoli, badem, kabak, koyu renk yapraklı sebzeler, süt, yoğurt, peynir).
Alkolü azaltın.
Öğün atlamayın, az ve sık yiyin.
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine sebze veya bakliyat tüketin.
Bol su için; günde 2-2,5 litre…
Akşamları çok yemek yemeyin. Çünkü akşamları metabolizma yavaştır. Sabahtan öğleye kadar ise metabolizma daha hızlıdır.
Hangi gıdalar metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur?
Baharatlar metabolizmayı artırır. Kırmızı acı biber, hardal ve diğer baharatlar metabolizmayı artırır.
Proteinli gıdalar daha tok tutar ve metabolizmayı artırır.
Kafein metabolizmayı artırır.
Yeşil çay içenlerde metabolizma biraz artar.