Glikoz şurubu sağlığımızı tehdit ediyor
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. DR. Mehmet Nizamlıoğlu, nişastadan yapılan ve halk arasında glikoz şurubu olarak adlandırılan furuttoz çok tehlikeli olduğunu söyledi.
Üreticilerimiz maalesef bunu maliyeti düşük olduğu için sık sık mısır ve nişastadan elde edilen fruttoz kullandıklarını belirten Nizamlıoğlu, "Özellikle gazlı içeceklerde, günlük soframıza gelen tatlılarda, çikolatalarda, baklavalarda ve meyve sularında bol miktarda furuttoz kullanılmaktadır." dedi.
Fruttoz kullanılan gıdaların ileriki dönemlerde bağımlılık yaptığına da dikkat çeken Nizamlıoğlu şunları söyledi:
"Bu bizim için çok tehlikelidir. Özellikle karaciğer aracılığıyla yağ sentezine katılarak önemli damar yada kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Hatta son yıllarda yapılan çalışmalarda kansorejik etkilerinin de olduğu görülmüştür. Ayrıca tip 2 diyabet hastalığının oluşmasında da etkisi vardır. Tip 2 diyabetle birlikte kalp damar hatta kansere kadar gidebilecek hastalıklar ile böbrek yetmezliği, görme bozukluğu otaya çıkabilir. Bunun için gıdaları tüketirken içeriklerine çok dikkat etmemiz lazım. Raftan alınan gıdaların içeriklerini okuyup böyle bir tatlandırıcı konduysa çocuklarımızı ve kendimizi uzak tutmamız gerekir."
Türkiye'de glikoz şurubu kullanımının oranının da yüksek olduğunu belirten Nizamlıoğlu, "Furuttoz kullanımı gelişmiş ülkelere göre bizim 10-15 kat daha fazla kullanım kotamız var. Amerika'da tatlandırıcılar içerisinde kullanılan fruttoz kotası çok düşüktür. Almanya ve Fransa'da daha da aşağıdadır. Ama bizde maalesef kullanım kotası bu ülkelerin 10-15 katı üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu kotanın biran önce düşürülmesi lazım." diye konuştu.