Fazla vitamin hasta ediyor
Vitaminler, hayatımızı sağlıklı sürdürebilmek için olmazsa olmaz besin öğelerinden. Günümüzde öneminin anlaşılması, vitaminleri tedavilerin de bir parçası haline getirdi.
İnsan için en önemli, en hayati olan su bile gereksiz ve fazla tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, her ilacın aslında bir zehir olduğunu ve ilacı zehirden ayıran tek özelliğin dozu olduğunu belirtti.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde beslenme problemlerinden kaynaklanan vitamin eksikliklerine pek sık rastlanmıyor. Bununla beraber vitamin eksikliği yalnızca yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmıyor. Ancak günümüzde doğal besinlerle alınması gereken vitaminler ihtiyaç oluşmadan ilaç olarak rastgele alınıyor. Vitaminlerin kimyasal özelliklerine göre suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere iki gruba ayrıldığını vurgulayan Dr. Bağcivan şu bilgileri paylaştı:
“B ve C vitaminleri suda eriyebildiği için vücudumuzda depo edilmesi söz konusu olmuyor. Bu nedenle eksiklikleri yağda eriyen vitaminlere göre daha sık görülüyor. Fazla tüketilmeleri vücutta birikim yapmadığı için çoğu zaman sorun oluşturmuyor. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K ) fazla alındığında vücutta birikiyor ve kontrolsüz kullanıldığı zaman ‘hipervitaminoz’ denilen vitamin fazlalığına yol açabiliyor. Vitamin eksikliğinin sağlık sorunu olması gibi fazlalığı da sağlık sorunlarına neden olabiliyor.”
Doktora danışın
Günlük ihtiyaç kadar doğal gıdalardan alınan vitaminlerin herhangi bir soruna yol açmadığı biliniyor. Bu nedenlerden dolayı ihtiyaç gruplar dışında sağlıklı beslenmenin vitamin alımı için yeterli olduğu, ek vitamin ihtiyacının ise doktor tavsiyesine göre planlanmasının gerekliliği vurgulanıyor.
HANGi DÖNEMDE HANGi ViTAMiN?
Süt çocukluğu dönemi: D vitamini
Gebelik: Folik asit
Böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları: Folik asit,
D vitamini Mide ve bağırsak ameliyatı geçirenler: B12 vitamini
Bağırsaktan emilim problemi ile seyreden hastalıklar: D vitamini, B12
Şeker hastaları: B1, B6
Vejetaryen: B12
Bir asır önce saptanmış
Dr. Bağcivan “Vitamin eksikliğinin hastalıklara yol açabileceği ilk olarak 1896 yılında anlaşılıyor ve şu sonuç ortaya çıkıyor” dedi ve şöyle özetledi:
*C vitamini eksikliğinde cilt ve diş eti problemleri.
*A vitamini eksikliğinde görme problemleri.
*D vitamini eksikliğinde kemik problemleri.
*B vitamini eksikliğinde cilt ve sinir sistemi problemleri.
Vejetaryen beslendiği bilinen kişilerde ise, hayvansal gıda tüketmediklerinden dolayı B12 vitamini eksikliği görülüyor.
Hangi vitamin hangi zarara yol açıyor?
D vitamini fazlalığı kan kalsiyum düzeyinde artmaya ve buna bağlı olarak kas krampları, kalp ritim problemleri, kabızlık gibi sorunların oluşumuna neden oluyor.
A vitamini fazlalığı beyin basıncının artmasına, kas güçsüzlüğüne, baş ağrısına, görme problemlerine yol açıyor.
C vitamininin vücutta depo edilmemesine rağmen idrarla atıldığından bazı böbrek taşlarının oluşmasını sağlıyor.
Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar da yüksek dozda kullanılan E ve C vitaminlerinin akciğer kanserinin oluşumunu artırdığını gösteriyor. Yine yapılan çalışmalar yüksek doz A, C ve E vitamini kullanmanın mide-bağırsak, prostat kanserinde kanser gelişimine neden olmasa bile beklenen yaşam süresini kısalttığı, tümörün büyümesine ve ilerlemesine katkı sağladığını gösteriyor.