"Beyaz Çay" kansere umut oldu!

Türkiye'de Çaykur tarafından bu yıl ilk kez üretilen beyaz çayda kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen 'JP53' kod adlı maddeye rastlandı

"Beyaz Çay" kansere umut oldu!

Türkiye'de üretilen beyaz çayın Japonyada incelenmesi sırasında bulunan JP53 kod adlı madde ile üretilecek ilaç önümüzdeki yıl hastalarda denenecek. İlacın özelikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olması bekleniyor.

Dr. Ozan Fidan, bu yıl Çaykur tarafından ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırladı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi.


Dr. Ozan Fidanın da içerisinde yer aldığı araştırma geliştirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.

Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı.

Bu çalışmada beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak JP53 kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırladı.

Akciğer ve mesane hastalarına umut ışığı

Dr. Ozan Fidan, beyaz çaydan elde edilen ve kanserli hücreleri yok eden madde ile ilgili olarak Japonyada yapılacak son klinik çalışmasının ardından ilacın formülasyonu aşamasına geçileceğini söyledi.

Tüm çalışmaların Japonyada sürdürüleceğini ifade eden Fidan, şöyle konuştu:
"Beyaz çay üzerinde bu boyutta ve detayda ilk defa yapılan araştırma sonucunda, kanserden korunma amaçlı ilaç destek ürünleri ve kanser hastalarının tedavisinde tedavi protokolüne eklenebilecek ilaç geliştirilecek. Bu ilaç sayede hastanın hayatta kalım süresi ve yaşam konforu artırılacak. İlaç, 2016 yılı içerisinde Japonya ve ABD'deki kliniklerde hastalar üzerinde denenmeye başlanacak. JP53 kod adlı maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olacağı değerlendiriliyor. İlacın piyasaya çıkışı 2019 yılını bulabilir.

Fidan, yeni bir ilaç molekülünden yıllık 4 milyar dolara yakın gelir elde edildiği düşünüldüğünde JP53 kod adlı maddenin kaynağı olan Türk beyaz çayının son derece değerli olduğunun görüleceğini ekledi.

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen bin 531 kilo çaydan yaklaşık 575 kilo beyaz çay üretildi. Çaykur üreticilere beyaz çay alımı karşılığında kilosu 300 liradan toplam 460 bin lira ödeme yaptı. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanında insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.

beyaz çay JP53 Dr. Ozan Fidan Meiji Pharmaceutical Üniversitesi ÇAYKUR DOĞU KARADENİZ çay