Teke Sakalı

Bitki hazinesi ülkemizden şifalı ve lezzetli bir ot. Teke Sakalı...

Teke sakalı diye bir ot olduğunu ben bu yaşımda öğrendim. Tevfik'ten öğrendim Kızılcahamam Pazarında. Pazardan alışveriş yaparken mutlaka önce ne var ne yok diye bakıp sonra almak isterim. Aslında elimde taşımak da ağır gelir. Yukarı çıkarken, bak dönerken madımak alıcam haberin olsun dedim kısa bi lafladıktan sonra Tevfiğ'e. Biraz sonra bi baksam ki tezgahı boşaltıyor :) Madımak meraklısı biri hepsini toplamış ganimetlerin. Tevfik hani sen bana ayıracaktın dedim. Allah'ım sesi nasıl titrek nasıl masum. Abla özür dilerim, bi daha saklarım, ben bilemedim dedi. Kenarda bekleyen eveliklerden bir tane attı poşete ve bu sana hediyem olsun dedi. Ben seni severim kuzu dedim (içimden tabii :)) Alırım ama parasıyla dedim. Bu arada tezgahtaki diğer otları tanıttı bana. İsmi de çok tatlı geldi. Ne yapılır bundan dedim, ne istersen dedi :)
Tevfik benimle fotoğraf çektirir misin dedim. Tabii abla dedi, çekingen bi şekilde. Başka işleri yokmuş gibi bizi seyreden bazı beyefendiler kendi aralarında ''daha demin ot alıyordu, bak şimdi akraba oldular ha ha'' diye konuşup gülseler de hiç aldırmadık. Akraba olalım ne olur... Yanında ne olduğuna sen de bir bak istersen. Uzanan bir el, yardım isteyen bir çocuk veya sadece içten bir merhabayla günü güzelleşecek teyze, anılarını anlatarak rahatlayacak bir amca. Hayat bu kadar bencilliği kaldıracak kadar tek düze değil. Yani ne zaman ne olur bilinmez, gün gelir sen de anlatmak istersin belki :) Şimdi gelelim Teke Sakalı'na. Kendisi enteresan bir ot...



İsmi Trapogon angustifolium olan bu bitkinin ülkemizde bilinen diğer isimleri de Tekercen ve Keçi Sakalıdır. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğal olarak yetişir. 25 cm ile 35 cm arasında boylanır. İlkbahar mevsiminde çiçeklenir. Beyaz, Sarı ve pembe renkli çiçekler açar. Toplanma mevsimi ise genellikle İlkbahar ve Sonbahar Mevsimidir.

Teke Sakalı Faydaları

Damar sertliği, romatizma ve böbrek hastalıklarında, şekeri ve tansiyonu dengeleyici bir sebze olarak kullanılır. Cinsel gücü arttırır, kanı temizlemeye yardımcı olur, vücuttaki toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur, sindirim sistemine iyi gelir, karaciğer hastalıklarına iyi gelir, mideyi kuvvetlendirmede yardımcı olur.

Teke Sakalı Nasıl Kullanılır :
Genelde, bu bitkinin kökleri kullanılır. Kökleri temizce yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Sapı ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir. Kökleri kurutulup dövülerek bala karıştırılarak yenir. B
iz ekşili domatesli salatasını yaptık, çok güzel oldu :))

Afiyet, şifa olsun...

Dede Sakalı ot çeşitleri otlu yemekler tekercen teke sakalı ege otları ot yemekleri
TARİFİN DEVAMI
Sonraki Haber