Masum olduğu kadar tehlikeli de!

Çocukları sevindirmek için alınan bazı oyuncakların çocuklara zarar verebileceği, bu nedenle oyuncak alırken üzerindeki etiketin dikkatle okunması gerektiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, çocukları en çok sevindiren unsurlardan birinin oyuncak olduğunu ancak bu sevincin kabusa dönmemesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle 3 yaş altındaki çocuklara alınacak oyuncaklara çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, oyuncağın küçük ya da kopabilen parçaların olmamasına, çabuk kırılmamasına özen gösterilmesini istedi.

Oyuncakların kimyasal yapılarına da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Bingöl, "Çocuklar oyuncaklara alerjik reaksiyon gösterebilir. Oyuncakların boyaları zararlı maddeler içerebilir. Her oyuncağın mutlaka bir köşesinde uyarı yazısı, etiketi bulunur. Oyuncak alırken uyarı yazısına özen göstermeliyiz, okumalıyız, dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmeliyiz" dedi.

Oyuncakların belli kalitede olması gerektiğini vurgulayan Bingöl, aksi takdirde oyuncakların içindeki kimyasal maddelerin çözülebileceğini, sıvıların akabileceğini ve çocuğa zarar verebileceğini söyledi.

Bingöl, küçük ya da kopabilen parçaların, balonların çocuklar tarafından direkt ağıza götürüldüğünü, parçaların solunum yollarına kaçma ihtimali olduğuna dikkati çekerek, parçaların ya da balonların yutulması nedeniyle çocukların boğulma riski bulunduğunu kaydetti. Çocukların parçaları ağzın dışında kulak ve burunlarına da sokmaya çalıştıklarını ifade eden Bingöl, oyuncakların kesici ya da sivri olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

"(ÇOCUĞUM SUSSUN) DİYE OYUNCAK ALMAYIN" UYARISI

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir de oyuncakların üzerinde mutlaka nerede üretildiği, içeriğindeki maddeleri bildiren etiket olması gerektiğini anlattı. Etiketi olmayan oyuncakların alınmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Çoğu insan oyuncak alırken etiketine bakmıyor. Oysaki o etiketlerde oyuncağın hangi ülkede yapıldığı, yapılırken hangi malzemelerin kullanıldığı, üretim izninin olup olmadığı, çocuklar için tehlike oluşturup oluşturmadığı, hangi yaş gruplarına hitap ettiği yazıyor. Sırf 'çocuğum sussun' diye oyuncak almayın. Çünkü çocuğunuzu sevindirmek için aldığınız oyuncakla çocuğunuza zarar verebilirsiniz."

OYUNCAKÇILARA DENETİM

Etiketi olmayan oyuncakların "merdiven altı üretim" olarak nitelendirildiğini dile getiren Özdemir, "Vatandaşlarımızdan etiketsiz oyuncak almamalarını, bu tür ürünleri satan yerlerin de bize bildirilmesini istiyoruz. Sağlıklı ve kaliteli oyuncakların satılması konusunda oyuncakçılara yönelik denetimler yapıyoruz" dedi.

Denetimlerde oyuncaklardan numuneler alıp incelenmesi için Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini belirten Özdemir, oyuncakta etiket bulunup bulunmadığı ve etikette yazan unsurların doğruluğunun kontrol edildiğini anlattı. Yenilebilen oyuncaklar da bulunduğuna işaret eden Özdemir, bunların da son kullanma tarihlerine, nerelerde muhafaza edildiğine ve hijyenik şartlarda üretilip üretilmediğine baktıklarını söyledi.

Özdemir, geçen yıl 454 denetim yaptıklarını ve bir tane uygunsuz oyuncağa rastlanıldığını, bu yıl ise yapılan 527 denetimde herhangi bir uygunsuzluğa rastlanılmadığını bildirerek, uygunsuz görülen oyuncakların toplatıldığını kaydetti.

oyuncak çocuk alerji zararlı madde Prof. Dr. Ayşen Bingöl
TARİFİN DEVAMI
Sonraki Haber