Kırmızı ölüme dikkat!
Aşırı kırmızı et yiyenleri barsak ve prostat başta olmak üze birçok kanser türü bekliyor. Prof. Dr. Çelik, 'Canını seven et yerine mercimek tüketir' diyor.
Sağlıklı ve uzun bir hayatın sırrı dengeli ve doğru beslenmeden geçiyor. Özellikle çağın vebası denilen kanserden nasıl korunmak gerektiğini, hangi gıdaların kanseri önlediğini, hangilerinin bu ölümcül hastalığa yol açtığını Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik anlatıyor.
Kanserle beslenme arasında yakın bir ilişki olduğunu söyleyen, yeme-içme alışkanlığının kanser başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Prof. Dr. Çelik, kırmızı ete dikkat çekiyor. Aşırı kırmızı et tüketiminin kansere davetiye çıkarmak anlamına geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, "Canını seven yağlı kırmızı etten uzak durur" diye uyarıyor. Prof. Dr. İsmail Çelik'in kanserden korunmak için hayat kurtarıcı özellikteki uyarıları şöyle:
ET YERİNE MERCİMEK:
Et, protein ve mineral kaynağı ancak barsak ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser riskini artırıyor. Fasulye birçok vitamin mineral, protein ve lifin kaynağıdır. Fasulye, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi kansere karşı koruyucu besinlerden zengindir ve ete alternatiftir.
YAĞLI GIDALARDAKİ TEHLİKE:
Çok yağlı beslenme kalın bağırsak (kolon ve rektum), prostat ve rahim kanserleri riskini artırıyor. Yağdan alınan kaloriler kanser gelişimi ile ilişkili. Kırmızı etteki doymuş yağ, Omega 3 yağ asitleri ve zeytindeki tekli doymamış yağa göre kanser riski daha fazla. 1 gram yağdaki kalori miktarı, 1 gram protein ve karbonhidrattaki kalori miktarının iki katı. Hayvansal gıdalardaki doymuş yağ kolesterolün ana kaynağı.
HER GÜN 45 DAKİKA SPOR KOLON KANSERİNDEN KORUR:
Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı belirleyin. Yetişkinler haftada 5 ya da daha fazla gün en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmalı. Haftada 5 gün 45 dakika fiziksel aktivitede bulunanlarda meme ve kolon kanseri riski azalır. Çocuklar ve gençlerde bu süre haftada en az 5 gün, günde 60 dakika olmalı.
HAVUÇ İLE SİGARA BOMBA ETKİSİ YAPAR
Sigara tiryakileri dikkat! Sağlığınızı korumak için yediğiniz sebzemeyveler sonunuzu hazırlıyor olabilir. Sebzemeyvenin kanserden koruduğu bir gerçek ancak tekli olarak ve yüksek oranda tüketilirse sağlığa zarar verebilir. Yapılan bir araştırmaya göre; akciğer kanserinden korunmak için tüketilen betakaroten açısından zengin havuç gibi besinlerin sık tüketilmesi ve sigara içenlerin bu besinleri fazla yemesi akciğer kanserine yol açıyor.
ETİ KÖMÜR GİBİ PİŞİRMEYİN
Protein yüksek ısıda piştiği zaman mutasyonlu bileşikler ortaya çıkmaktadır. Bu mutasyonlu bileşikler barsak kanseri riskini artırıyor. Et, zararlı bakteri ve parazitler yok edilecek şekilde pişirilmeli; ancak kömür haline gelecek kadar kavrulmamalıdır.
YAĞI AZALT SAĞLIKLI YAŞA
Sağlıklı uzun yaşamının yolu, yağlı, kalorili yiyeceklerden uzak durmaktan geçiyor. Yağları azaltmanın en iyi yolu yağsız et, tereyağ yerine sıvı yağ, yağsız süt ve süt ürünü kullanmak. Baklagiller ve sebze yemeklerinde fazla yağ kullanılmalı. Yemekleri fırında pişirmek, ateşte kızartma ve tavada pişirmeye göre yağ oranını düşürür. Bu nedenle yemekleri fırında pişirin.
ŞEKERE YAKLAŞMA
Hamur işi, tatlandırılmış tahıllar, yumuşak içecek, şekerler ve rafine karbonhidrat tüketimini mutlaka kısıtlamalısınız.