Günde altı gramdan fazla tuz tüketmeyin

Türkiye’nin dünyada en çok tuz tüketen ülkeler arasında yer aldığına çeken uzmanlar, sağlıklı bir bünye için tuzun dengeli tüketimini öneriyor.

Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Tuzun Sağlık Açısından Önemi’ konulu konferansta konuşan Uzman Dr. Süleyman Kös, yetişkin bir insan vücudunda ortalama 90-130 gram tuz bulunduğuna dikkat çekerek, tuzun insan vücudunda kan basıncını ve sıvı dengesini sağladığını belirtti.

Gıda koruyucu özelliği nedeniyle tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını söyleyen Kös, aşırı tuz kullanımının bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade etti. Bazı hastalıklarda tedaviye yardımcı malzeme olarak vücudun tuz alması gerektiğinin altını çizen Kös, sağlıklı kalmak için tuzun dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Bir kişinin günde alması gereken tuz miktarının 6 gramın altında olması gerektiğine işaret eden Kös, buna karşılık tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını belirtti. Kös, tuzun gıda koruyucu özelliği olduğuna değinerek, "Gıda ambalajları üzerinde yer alan sodyum ifadesi tuz anlamına geliyor. Karbonat, kabartma tozu, sofra tuzu, ekmek, peynir, işlenmiş et, salata sosları sodyum bakımından zengin ürünlerdir. Aşırı tuz kullanımına bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıkları yaşanmaktadır. Sağlığımız için tuzu dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.” dedi.

Kadınların özellikle diyetlerde tuz kullanımını tamamen azalttıklarına değinen Kös, “Tamamen tuzsuz diyet önerisi kabul edilemez, günde 6-7 gram fazla tuz alımı da adaptasyon mekanizmasını etkiler.” şeklinde konuştu.

Kadın Meclisi Başkanı Nazire Dirikolu, mutfakların vazgeçilmezi tuzu sağlık açısından dikkatli kullanılması gerektiğinin bilinmesinin önem taşıdığını kaydetti.

MALATYA Tuz Süleyman Kös
TARİFİN DEVAMI
Sonraki Haber